5 metode de albire a dintilor

5 metode de albire a dintilor

5-metode-de-albirea-dintilor-O dantura sanatoasa si curata este idealul oricarui tratament stomatologic. Dar uneori, pacientii nu sunt multumiti doar cu atat si recurg la tratamente de cosmetica dentara.

Unul din aceste tratamente, poate chiar cel mai solicitat, este reprezentat de albirea dentara. Aceasta se poate realiza atat prin metode care nu necesita vizita la medicul dentist, cat si prin proceduri mai speciale care se fac doar in cabinet. Toate insa, presupun ca celelalte probleme dentare sa fie rezolvate in prealabil.

1 – Una din metodele foarte frecvent folosite de albire a dintilor, care de altfel este si la indemana oricui, este prin alimentatie.

Anumite alimente au proprietatea de albire a dintilor intr-o oarecare masura, astfel, alimente de genul merelor, morcovilor au proprietati abrazive asupra dintilor, curatand usor suprafata acestora, citricele lustruiesc dintii, iar lactatele, prin continutul lor de proteine si acid lactic, protejeaza impotriva cariilor.

De altfel si guma de mestecat, prin actiunea mecanica a procesului de masticatie poate avea efect de albire.

2 – O alta metoda de a avea dintii mai albi, tot la indemana oricui, este reprezentata de evitare a alimentelor sau bauturilor care coloreaza dintii.

Ceaiul negru, cafeaua, vinul rosu, sunt doar cateva din cele mai importante bauturi cu actiune de colorare accentuata a danturii.

De asemenea eliminarea fumatului va conduce la pastrarea albului natural al dintilor.

3 – Periajul dintilor cu paste de dinti cu efect de albire reprezinta o alta varianta pentru a avea dintii mai albi. Acestea ajuta la albirea dintilor pe toate suprafetele vizibile, creand un efect tridimensional de albire, fara a afecta smaltul.

Tehnica de periaj este de asemenea importanta pentru indepartarea depozitelor de pe suprafata dentara.

In prezent, exista o multitudine de paste de dinti cu efect de albire, avand ca substanta activa peroxidul, sub forma de particule fine. Rezultatele sunt vizibile intr-un timp relativ scurt, iar costurile sunt reduse.

4 – Pentru o albire intr-adevar semnificativa, este insa nevoie de o vizita in cabinetul stomatologic. Aici, medicul stomatolog va analiza culoarea dintilor si va proceda la albirea acestora conform unei chei de culori, prevazand oarecum rezultatul dorit.

Pacientul isi poate face o idee despre cum vor arata dintii sai dupa albire si isi poate manifesta dorinta lui referitoare la gradul de albire la care vrea sa ajunga.

Substanta activa este tot peroxidul de hidrogen sau de carbamida, in diferite concentratii, care poate fi aplicat insa in mai multe moduri. In primul caz, pacientul isi poate aplica gelul singur acasa, insa cu mentiunea ca necesita o vizita in cabinetul dentar pentru confectionarea unor gutiere de plastic care vor sustine gelul.

Acestea se vor aplica peste dantura, cu gelul in interior si se vor purta pe toata durata noptii. In acest caz, pacientul poate opri procesul de albire cand este multumit de rezultatul avut, dupa cateva zile. Pentru intretinerea rezultatului, se vor folosi in continuare pastele de dinti cu efect de albire.

Datorita faptului ca sensibilitatea aparuta dupa albire este relativ mica in acest caz, iar rezultatele foarte bune, este de recomandat sa se inceapa cu acest tip de albire.

5 – Daca rezultatul nu este multumitor, se poate recurge la o metoda si mai eficienta, folosind geluri pe baza de peroxid insa cu o concentratie marita. In acest caz, gelurile se vor aplica doar in cabinetul dentar si pot fi activate de o lampa cu ultraviolet sau chiar de laserul dentar.

Aceasta manopera este foarte indicata atunci cand se doresc rezultate vizibile intr-o perioada scurta de timp, insa necesita a fi efectuata de medicul dentist sau de asistenta de profilaxie.

Sensibilitatea apare uneori dupa albirea dintilor, in acest caz folosindu-se fluorizari sau paste de dinti cu efect desensibilizant.

 

 

Sursa: Csid.ro

Comments for this post are closed.