De ce sa apelam la implanturile dentare si care sunt pasii unui implant dentar?
Implantul dentar este o interventie chirurgicala prin care se introduce o radacina artificiala pentru un dinte nou, sub forma unei piese de titan pe arcada dentara.
Eviti sa razi cu gura deschisa deoarece zambetul sau dantura ta pot sa descopere spatiul lasat de dintii lipsa?
In aceste cazuri implantul dentar este una din posibilitatile care te vor putea ajuta sa zambesti natural, sa mananci confortabil si sa-ti recapeti increderea in tine.
Cine este candidat pentru un implant dentar?
- In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti poate apela la un implant dentar.
Caz edentatie 1 dinte Caz edentatie totala Caz edentatie multipla laterala
Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului in care se va insera implantul , pozitia sinusului maxilar la arcada superioara sau a canalelor cu vase si nervi pentru arcada inferioara. Principalele contraindicatii pentru realizarea tratamentului cu implant dentar sunt diabetul, boli de sange, boli ale oaselor si / sau factori subiectivi (dimensiuni insuficiente – inaltime si grosime – ale osului unde ar fi necesara amplasarea implantului). De aceea, inainte de plasarea implanturilor dentare se va face un set de radiografii speciale – numite tomografii computerizate si analize de sange.
Cunoasterea istoricului medical si dentar al pacientului si realizarea unei examinari de specialitate va ajuta medicul implantolog sa decida daca esti un candidat bun pentru implant.
Pana la ce varsta se pot face implanturi dentare?
- Varsta nu este un impediment pentru a beneficia de un implant ci sanatatea generala a pacientului este cea care conteaza.. Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice.
Conditii pentru un implant de succes
Doare interventia de introducere a implantului dentar ?
- Durerea resimtita pe timpul inserarii unui implant dentar nu este mai mare ca atunci cand are loc o extratie dentara. Anestezia moderna administrata impreuna cu un calmant usor contribuie la o stare generala buna a pacientului care nu simte durere si poate coopera cu medicul pe timpul interventiei chirurgicale. Consideram ca folosirea tehnicii inhalosedarii prezinta un dezavantaj din acest punct de vedere deoarece pacientul nu mai este cooperant cu medicul pe perioada interventiei.
Care sunt etapele de tratament si cat dureaza?
- Dupa efectuarea de radiografii, tomografii computerizate si teste de sange se incepe interventia de plasare a implantului, sub anestezie. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte decat firele de sutura. Un disconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul.
- Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, sau un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi.
- Urmeaza perioada de asteptare in care implantul face legatura cu osul, asa numita perioada de osteointegrare, care dureaza minim 6 luni. Apoi este atasat bontul protetic. Atasarea bontului protetic si protezarea prin coroane, punti sau proteze necesita cateva sedinte si dureaza maxim 10 zile deoarece este necesar mai mult timp la laboratorul de tehnica dentara care executa coroanele sau protezele pe implanturi.
- De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp anume.
Cat costa un implant dentar?
Pentru a ajunge la un pret al implantului dentar trebuie sa cunoasteti cateva aspecte care reflecta pretul:
- Cand achizitionam un autoturism Mercedes stim sigur ca o sa fie mai scump decat un Logan dar o sa avem o masina cu alte calitati decat cele ale Loganului (comparatie aleatorie intre Mercedes si Logan ).
- Pretul unui implant reflecta puritatea titanului din care e fabricat , tehnologia fabricarii si calitatea sterilizarii lui dupa procesul de fabricatie.
- Calitatea titanului nu este ceva aleatoriu ci este cel mai important aspect deoarece titaniul este biocompatibil si permite asimilarea de catre organism a implantului prin cresterea de os natural pe implant. Pe un titan de proasta calitate osul natural nu va creste iar in timp acest implant va fi rejectat de catre organism.
- Fiecare implant este ambalat separat, are o serie cu care poate fi verificata data fabricatiei.
- Fiecare implant are termen de folosinta – timp in care se garanteaza sterilizarea implantului – daca este depasit acest termen nu va mai fi folosit
- Pe piata exista multi producatori de implanturi dar exista o mare diferenta intre un implant dentar de calitate si un holzsurub (multe fabrici de holzsuruburi si suruburi au inceput sa fabrice implanturi dentare).
- Tinand cont de aceste informatii si luand in calcul ca un implant dentar reprezinta ultima reduta in calea unei proteze dentare va rugam sa analizati daca trebuie sa aveti singurul criteriu pretul in alegerea unui implant dentar.
- Pentru a nu avea surprize neplacute legate de buget, cereti pretul pentru : implant dentar , capacele de vindecare , bont protetic , coroana pe implant – eventual material de aditie osoasa
Care sunt avantajele tratamentului prin implant dentar?
- Confortul pacientului in cazul tratamentului prin implant dentar se apropie cel mai mult de confortul oferit de un dinte natural
- Inlocuieste radacina dintelui, fapt care ajuta la mentinerea nivelului osului in limite estetice si functionale optime
- Imbunatateste masticatia, fonatia, fizionomia
- Implantul dentar este rezistent, durabil
Care sunt etapele de tratament?
- Prima intalnire cu medicul implantolog presupune o consultatie si analize amanuntite, realizarea unui radiodiagnostic si a unui plan de tratament.
- In cea de-a doua intalnire are loc plasarea implantului, operatiune inalt specializata, nedureroasa si netraumatizanta pentru pacient.
- Dupa 7 zile de la interventie se indeparteaza firele de sutura.
- Urmeaza o perioada de osteointegrare de minim 6 luni in functie de terenul pacientului si situatia clinica intalnita.In acest timp celulele osoase se ataseaza de suprafata implantului, osul maxilar si implantul facand bloc comun.
- Dupa trecerea acestui interval se trece la protezarea implantului cu lucrari protetice fixe sau proteze pe implanturi.
Ce analize sunt necesare pentru operatiunea de implant dentar?
- Pentru a putea incepe operatiunea de implant dentar trebuie sa prezentati clinicii sau cabinetului stomatologic examenul medical, dovedind prin acesta faptul ca sunteti un pacient apt, prin rezultatul urmatoarelor analize:
- Hemoleucograma
- Glicemie
- Calcemie
- Colesterol
- Timpi de sangerare
- Timpi de coagulare
- Acid uric
- Uree
- VSH
Ce probleme pot aparea?
- Problema care apare in tratamentul prin implanturi este igiena deficitara a pacientilor. Un pacient purtator de implant dentar trebuie sa stie ca pastrarea implantului in gura depinde exclusiv de curatarea gingiei din jurul implantului. De asemeni un pacient purtator de implante trebuie obligatoriu sa vina o data la 6 luni la medicul stomatolog pt evaluarea periodica a acestora si pt igienizare. As vrea sa retineti ca nepasarea pacientilor in igiena bucala este principala cauza in complicatiile care apar in timp la implantele dentare.
Ce contraindicatii absolute sunt?
- La pacientii diabeticii, uremicii, bolnavii cardiaci, reumatismul articular acut, hipertensivi, bolnavi cu tare sanguine, bolnavi iradiati.
Ce contraindicatii relative sunt?
- Starea de graviditate sau lactatia
- Osteoporoza intr-o forma usoara. Se fac teste sangvine-fosfataza alcalina si acida
- Boli cardiace compensate. Daca pacientul ia anticoagulante, va intrerupe tratamentul si va trece pe antibioterapie
- Diabet in forme usoare. Se face antibioterapie cu 2 zile inainte de aplicarea implanturilor, si apoi inca 10 zile
- Reumatism articular acut – tot sub profilaxie antibiotica
- Alergie la unul din materialele implantate
- Nevralgia esentiala de trigemen
- Bruxismul-contraindica folosirea ceramicii in lucrarile protetice
Care sunt avantaje implanturilor?
- Estetica
- Permanenta si fiabilitate
- Confortabilitate
- Ajuta la pastrarea sanatatii dintilor
- Economie
Ce include secventa tratamentului :
- Diagnosticul si elaborarea planului de tratament, modele de studiu, radiografii, CT
- Controlul infectiilor parodontale, extractia dintilor irecuperabili, detartrajul si planning-ul radicular ca si o terapie antimicrobiana
- Controlul protetic prin echilibrare ocluzala
- Introducerea implantelor dentare
- Reconstructia protetica
- Programul de dispensarizare pentru igienizare
- Trebuie accentuat faptul ca, numai in acest fel se poate asigura succesul unei metode moderne de tratament cu ajutorul implantelor dentare.
- In zilele noastre, este de neconceput crearea unui plan de tratament fara a se lua in considerare posibilitatea implantelor, in special datorita prognosticului cel putin egal daca nu superior al reabilitarii orale prin implante in comparatie cu metodele terapeutice considerate clasice pentru rezolvarea edentatiilor. Daca sunt corect gandite si aplicate, procentul de succes prin tratamente cu implante este foarte ridicat.
Sursa: Dentalwest.ro