Igiena orala a copilului

Igiena orala a copilului

La varste fragede, sta in responsabilitatea parintilor sa ii invete pe cei mici ce inseamna si cum se efectueaza o igiena dentara corecta.
De la nastere si pana erup primii dinti, igiena copilului trebuie mentinuta riguros prin folosirea unei comprese sterile umezite (in apa rece) cu care se sterg cu atentie gingiile copilului, suprafata interna a obrajilor, limba, cerul gurii si planseul bucal (zona de sub limba). Acest lucru se face de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Odata cu eruptia primilor dinti (6 luni-1 an) , puteti folosi o periuta de dinti cu par moale, frumos colorata (atractiva), cu o suprafata mare pentru a masa gingiile si pentru a curata dintisorii micutului. La aceasta varsta periajul fara pasta este suficient. Periajul va fi efectuat de parinti in chip de joaca.
Pasta de dinti va putea fi introdusa dupa varsta de 2 ani si jumatate, cand copilul a deprins abilitatea de a scuipa. Pasta de dinti utilizata la aceasta varsta trebuie sa prezinte un gust placut, sa fie in cantitate redusa (dimensiunea unui bob de mazare), putin abraziva si nefluorurata sau putin fluorurata (risc de inghitire si intoxicatie cu fluor). Cand copilul creste se poate utiliza pasta de dinti cu fluor.
Se recomanda ca pana la varsta de 6-8 ani periajul sa-l faca unul dintre parinti. Dupa aceasta varsta copilul se spala singur deoarece va capata deprinderea (dexteritatea) de a o face corect , dar este supravegheat pana in jurul varstei de 8-12 ani. Se recomanda ca periajul sa fie efectuat de doua ori pe zi (dimineata si seara). Dupa periajul de seara copilul nu va mai manca si bea nimic altceva in afara de apa.

Ata dentara se va folosi de catre copil dupa varsta de 7-8 ani pentru curatarea spatiilor dintre dinti, acolo unde periuta dentara nu ajunge sa curete si se acumuleaza placa bacteriana. Daca a implinit 8 ani si totusi nu coopereaza pentru a-si face corect igiena bucala, copilul trebuie sa fie dus la pedodont (specialistul in stomatologia de copii) care va discuta cu el necesitatea igienei orale, tehnica corecta a periajului si a curatirii spatiilor dintre dinti cu ata dentara. De asemenea parintii trebuie sa-si curete constiincios dintii prin periaj si ata detara in prezenta copilului pentru ca micutul sa le urmeze exemplul.
Mentinerea unei diete echilibrate, bogata in vitamine si minerale, dar redusa in hidrati de carbon si dulciuri rafinate reprezinta cheia unei alimentatii sanatoase care nu favorizeaza aparitia cariilor.

Comments for this post are closed.