Ce este gingivita

Ce este gingivita

Gingivita reprezinta inflamatia gingiei, cauzata de acumularea placii bacteriene. Aceasta duce la inrosirea tesutului gingival, inflamarea lui si la sangerari gingivale. In general gingivita este nedureroasa. De aceea este important ca simptomele sa fie tinute sub observatie. Depistata din timp, efectele acestei afectiuni pot fi reversibile.

Cum apare?

Gingivita apare in zonele care nu sunt curatate zilnic corespunzator. Acest lucru se intampla de obicei in zona celor 4 molari, unde pentru anumite persoane poate fi inconfortabila curatarea in profunzime cu ajutorul periutei si a atei dentare. Totodata si zona dintilor frontali este neglijata de multe persoane.

Cum se trateaza?

In stadiu incipient, tratamentul gingivitei este foarte simplu si consta in periajul de minim doua ori pe zi, incluzand obrajii, limba, dar si utilizarea zilnica a atei dentare. Utilizati o periuta cu peri moi pentru a nu irita gingia suplimentar si asigurati-va ca realizati o curatare optima intre dinti, dar si la nivelul gingiei pentru a elimina placa bacteriana.

Eliminarea placii bacteriene si stimularea gingiei prin periaj ar trebui sa reduca simptomele gingivitei. Atunci cand gingia revine la culoarea roz, nu mai este inflamata, iar sangerarile dispar, veti sti ca gingia dumneavoastra este din nou sanatoasa.

Ce se intampla daca lasam gingivita netratata?

Daca primele semne ale gingivitei sunt ignorate, aceasta afectiune se poate transforma rapid in boala parodontala. Cand placa bacteriana nu este curatata de pe suprafata dintilor si devine tartru, singura solutie de a o indeparta este detartrajul realizat de catre medicul stomatolog sau de catre igienistul dentar.

Gingivita si tartrul acumulat pe suprafata dintilor cauzeaza retragerea gingiei si mobilitatea dintilor. De aceea, desi gingivita nu este un motiv de panica, aceasta afectiune nu trebuie ignorata.

Cum prevenim gingivita?

Preventia este cel mai important pas in mentinerea unei sanatati orale optime, alaturi bineinteles de controalele la medicul stomatolog si de igienizarile periodice. Nu uitati de periajul dentar de cel putin doua ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura.

 

Autor:Sfatul medicului

 

Comments for this post are closed.