Periajul este recomandat zilnic

Periajul este recomandat zilnic

Periajul este recomandat zilnic, timp de 2 minute in fiecare dimineata si seara inainte de culcare. Placa microbiana – este o pelicula de bacterii care acopera dintii daca nu ii perii adecvat. Aceasta contribuie la formarea tartrului, dezvoltarea cariilor si la aparitia bolii gingivale (afectiune frecventa care inseamna inflamarea sau infectarea gingiilor). Periajul dentar si folosirea pastei de dinti cu fluor impiedica acumularea placii.

Pasii unui periaj corect

Medicul tau stomatolog iti va oferi mai multe recomandari in baza nevoilor si a sanatatii tale orale.

 1. Inainte de periaj, foloseste ata dentara.

Desi frecvent neglijata, aceasta este o parte foarte importanta a ingrijirii orale. Include aceasta etapa in rutina zilnica. Ata dentara poate ajunge in spatiile inguste dintre dinti, acolo unde periuta de dinti nu poate.

Rupe o bucata de 30-45 cm, infasoar-o pe degetele aratatoare sau tine-o prinsa cu aratatorul si degetul mare al fiecarei maini si, in fata oglinzii, curata fiecare dinte (de 8-10 ori) cu miscari usoare, pentru a nu rani gingia.

Ata dentara nu este recomandata doar pentru a indeparta resturile de mancare. Folosirea regulata poate reduce bolile gingivale si respiratia urat mirositoare prin indepartarea placii care se formeaza in timp pe linia gingiei.

 1. Pregateste-ti periuta de dinti.

Dupa folosirea atei dentare, uda periuta si aplica un strat subtire de pasta de dinti. Alege pasta de dinti in functie de preferinte, insa incearca sa folosesti din cea care contine fluor, care protejeaza de carii si previne tartrul.

 1. Incepe periajul din spate.

Incepe cu molarii (maselele din spate) superiori dintr-o parte a gurii si mergi in sensul acelor de ceasornic (tine perii catre linia gingiei in unghi de 45 de grade). Perie prin miscari scurte, circulare, aproximativ 20 de secunde.

 1. Schimba pozitia periutei.

Intoarce capul periutei dinspre gingie inspre exteriorul dintelui astfel incat perii sa “mature” suprafata dintelui.

 1. Perie in sensul acelor de ceasornic.

Continua sa perii in sensul acelor de ceasornic, terminand cu molarii inferiori din partea celalalta a gurii. Repeta pasii 3 si 4 pentru suprafata interioara a molarilor superiori si inferiori.

 1. Perie in spatele incisivilor centrali superiori.

Perie spatele incisivilor superiori (dintii superiori din fata) folosind capul periutei. Orienteaza perii catre linia gingiei si mergi in jos pe suprafata fiecarui incisiv, lovind usor. Repeta de 2-3 ori pentru o curatare completa.

 1. Perie in spatele incisivilor centrali inferiori.

Indreapta capul periutei catre linia gingiei si trage in sus, cu o miscare de periere. Repeta de 2-3 ori.

 1. Perie partea de sus a dintilor.

Perie partea de sus, cea cu care musti, a premolarilor superiori si inferiori printr-o miscare circulara.

 1. Perie limba si interiorul obrajilor.

Nu doar dintii au nevoie de periaj. Limba, cerul gurii si interiorul obrajilor pot sa retina particule alimentare, placa bacteriana si bacterii care determina respiratia mirositoare. Intocmai ca dintii, si acestea merita o curatare temeinica. Cu o miscare usoara, circulara, perie limba in intregime, interiorul obrajilor si cerul gurii.

 1. Dupa ce termini periajul, asteapta putin, apoi clateste. Nu te clati imediat dupa ce ai incheiat periajul, fiindca vei spala si fluorul din pasta de dinti ramasa – clatirea il dilueaza si reduce efectul sau preventiv. Dupa periaj, scuipa pasta de dinti in exces, asteapta putin si abia apoi clateste-te cu apa de la robinet. Nu manca si nu bea 30 de minute dupa spalare.

Este insa mai important sa te asiguri ca perii in intregime fiecare dinte cel putin de doua ori pe zi decat tipul periutei de dinti folosite.

Copiii sub 6 ani care nu au carii pot sa foloseasca o pasta de dinti cu putere mai scazuta, insa asigura-te ca aceasta contine cel putin 1,000 ppm de fluor.

 • Copiii sub 3 ani ar trebui sa foloseasca doar foarte putina pasta de dinti. Copiii de 3-6 ani ar trebui sa foloseasca un bob de mazare. Asigura-te ca nu ling sau mananca pasta de dinti din tub.

Medicul dentist iti va recomanda tie sau copilului sa folositi o pasta de dinti cu o concentratie mai mare de fluor, daca este nevoie.

 

Comments for this post are closed.